GVK eigenschappen

GVK, glasvezelversterkte kunststof, heeft excellente eigenschappen, heeft weinig onderhoud nodig en is een langdurige en toch zeer economisch aantrekkelijke oplossing.

GVK bestaat uit een combinatie van polyester, hars en glasvezel. Wanneer hars is uitgehard, is het bestand tegen chemische middelen, diverse weersomstandigheden, UV-straling en maritieme condities. De glasvezel die tijdens het uitharden van het hars is toegevoegd, zorgt voor extra mechanische sterkte.

Samenstelling GVK varieert

Er zijn verschillende hars- en glassoorten en ook de samenstelling tussen beide componenten varieert per applicatie. Een selectie aan veel gebruikte harssoorten zijn:

  • Orthophtalic
  • Isoftaal
  • Vinylester
  • Epoxy – novolac

Voor glas kan bijvoorbeeld E-CR glas worden gebruikt als aanvulling op E-glasvezel, om zodoende een hogere chemische resistentie te creëren.

Productie in eigen hand

Om de juiste hars te selecteren kijken de experts van Polem naar het gebruik. Wat zijn de eigenschappen van het opgeslagen product, in welke omgeving staat het product en welke druk en temperatuur moet het weerstaan?

Het is daarom van cruciaal belang dat de leverancier ervaring heeft, de producten kent, de juiste kennis in huis heeft voor een goed ontwerp. Polem heeft dit alles in huis en heeft tevens de productie van de materialen en silo’s in eigen hand.

Naadloos en in één stuk

Polem produceert veelal door middel van het ‘spray winding process’. Hierbij worden hars en glasvezels gespoten op een stalen mal. Polem silo’s en opslagtanks zijn afgewerkt met een gekleurde of semi-transparante top coating. Deze toplaag is dubbel gestabiliseerd tegen UV-licht en biedt een optimale bescherming tegen ieder weertype.

De binnenzijde van de silo’s en opslagtanks zijn glad en naadloos, wat een excellente doorloop en gemak bij het reinigen met zich meebrengt. Polem kan silo’s en opslagtanks leveren als ‘single piece’ met een diameter tussen de 800 tot 9000 mm en een opslagcapaciteit van 1 m3 tot 1.500 m3. Op aanvraag is het ook mogelijk naadloze cilindervormige componenten tot wel 30 meter lengte te leveren.

Materiaaleigenschappen van GVK

Vergeleken met metalen, legeringen of rubberen bekledingen heeft GVK, glasvezelversterkte kunststof, vele grote voordelen. Zo is GVK licht van gewicht en heeft het toch een grote mechanische sterkte.

Het kan worden geproduceerd in ontelbare naadloze vormen. Dat zorgt voor een extreem lange levensduur en kostenbesparingen. Bovendien is GVK een duurzame keuze in vergelijking met de traditionele materialen. Dat betekent dat GVK aanzienlijke voordelen heeft zoals:

  • Weinig slijtage
  • Bestand tegen chemische corrosie
  • Weerstand tegen extreem hoge of lage temperaturen

Dit maakt de keuze voor GVK een veilige en langdurige oplossing voor klanten met weinig onderhoud en een lange levensduur. Overigens kunnen de voordelen van GVK alleen worden behaald mits de producent over de juiste kennis beschikt.